dimarts, 13 d’octubre del 2009

ENTENÇA


entença map
Carrer de l'esquerra del Eixample. Dedicat a Berenguer d'Entença. Auqest era el carrer Num 15 del pla Cerda.

Segons Viquipedia

Berenguer d'Entença (? - 1306) va ser un noble català del llinatge dels Entença. Fou comandant en Cap de la companyia Catalana d'Orient després que Miquel IX Paleoleg , fill de l'emperador de Binzanci, assassinés a Roger de Flor, l'anterior comandant en cap de la companyia. Al 1305 va ser nomenat Mageduc de l'Imperi Bizanti.
Va ser un dels dotze fills de Berenguer I d'Entença i la seva muller Galbors. La seva germana Saurina es va casar amb Roger de Lluria, i va ser un noble del Comptat de Ribagorça, fet pel qual ha estat considerat per uns com a català i per d'altres com a aragonès.

Lluità al costat de Federic II de Sicilia en la guerra entre sicilians i anjovins lluitant a Calabria i a Sicilia. l'Any 1297 fou nomenat governador d'Otranto.

Fou fet presoner d'en Carles, el qual l'alliberà el maig de 1299 posant en condició que en Entença no no ofendria els seus vassalls ni les seves terres durant 10 anys i el pagament de 2.000 marcs de plata (pagament que havien de realitzar Guillem d'Entença, germà, Armengol d'Urgell, Ramon de Cervera i Pere Ximeniç de Samper, a raó de 500 marcs cada un). Dit pagament no es dugué a terme, com ho demostren les reclamacions fetes per en Carles al rei Jaume.


Amb els seus almogàvers, Berenguer d'Entença va mantenir una llarga disputa des de l'any 1279 amb l'Orde del Temple del Castell de Miravet per una qüestió d'impostos que va suposar una guerra que va durar fins a la seva mort i que va castigar durament la Ribera d'Ebre.

S'incorporà a l'Companyia Catalana d'Orient, a la darrera meitat de l'any 1304, quan aquesta ja havia arribat a Constantinoble, i que havia foragitat els turcs de la península d'Anatòlia. Entença va arribar amb Bernat de Rocafort, però la seva arribada va ser molt ben rebuda per tota la host almogàver, ja que era considerat a l'alçada d'en Roger de Flor.

La incorporació d'Entença a la Companyia fou promoguda per Jaume II, el qual, igual que Frederic II de Sicília, es proposava encarrilar en profit propi l'expedició de Roger de Flor. Entença actuà com enviat d'en Jaume II. [1]

Quan Entença va arribar, Roger de Flor li va passar el títol de Mageduc, llavors ell va reclamar el de Kaisar de l'Imperi Bizanti. Entença va portar amb ell nou galeres a la flota almogàver. Amb aquestes galeres van arribar uns tres-cents cavallers catalans, i un miler d'almogavers.

Berenguer d'Entença és qui va passar a dirigir els almogàvers després de la mort d'en Rger de Flor, i va declarar la guerra a l'imperi d'Andrònic com a represàlia, els Almogavers, i van atacar l'Imperi arrasant tot el que van trobar en el seu camí fins a Constantinoble (Venjança Catalana). Va voler tornar a Catalunya per a aconseguir més tropes, però el van capturar. Tot i això, va ser alliberat gràcies a les gestions que va fer en Jaume II, i va tornar e 1306 a Gal.lipoli, amb més homes per a l'expedició. Però la majoria d'almogàvers ja no li donaven suport, sinó a Bernat de Rocafort, aquest li tenia molta enveja, i Entença va morir de manera suposadament accidental, a mans dels homes de Rocafort.


1 comentari: