diumenge, 22 de novembre del 2009

ALCALDE DE BARCELONA MANEL GIRONA


Manel Girona map
Passeig Manel Girona. Va des de Plaça Prat de la Riba fins a Avgd.
Pedralbes. Dedicat a Manel Girona i agrafel. Banquer i politic, va ser alcalde de Barcelona. Antigament aquest carrer era la carretera de Guell.

Manuel Girona i Agrafel ( Tàrrega, 1818 - Barcelona, 1905), banquer i polític.

Fill de banquer, va començar dirigint l'empresa familiar que va ampliar per a realitzar operacions de crèdit.

Va ser el fundador i director del primer banc privat espanyol, el Banc de Barcelona, l'any 1844.

Gran empresari es va dedicar també a la construcció , com el Canal d'Urgell, va fundar la companyia General de Tabacs de Filipines amb el Marquès de Comillas etc.

Va comprar en l'any 1897 la Baronia de Eramprunyà, amb la qual cosa va ser amo del castell de Castelldefels i de l'església de Santa Maria del Castell que estava dintre del recinte del castell. Es va encarregar de la seva reconstrucció així com de la construcció d'una nova parròquia per a la població. L'ajuntament de Castelldefels va comprar el castell als seus descendents l'any 1988.

Amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888, va donar una gran quantitat per a poder acabar la façana i el cimbori de la catedral de Barcelona. Al claustre d'aquest temple es troba el mausoleu-capella de la família Girona.

L'any 1876 el govern de la Restauració el va nomenar alcalde de Barcelona, va ser diputat de la Seu d'Urgell, senador i senador vitalici pel Partit Liberal Conservador.

El 1924 l'ajuntament de Barcelona li dedicà un carrer entre Sarrià i les Corts, el Passeig de Manuel Girona, que encara duu el mateix nom.

Viquipedia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada