diumenge, 4 d’octubre de 2009

BAC DE RODA


BAC DE RODA map


Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda va ser un militar nat a Roda de Ter el 28 de maig de 1658 i mort el 2 de novembre de 1713 a Vic.

Fou un dels signataris del Pacte dels Vigatans i participà en l'aixecament a favor de Carles d'Àustria. Va lluitar en la Guerra de Successió com a cap dels Miquelets entre els anys 1703 i 1713 i fou condemnat a mort i penjat a Vic el 2 de novembre de 1713.


Fill d'Onofre Macià, del mas Macià, i d'Escolàstica Ambert, de la ciutat de Vic. Als catorze anys es va casar amb la pubilla del Ms Bac de Sant Pere de Roda (avui en dia Les Masies de Roda), agafant el cognom de la seva dona.

El 17 de maig de 1704 signà el Pacte dels Vigatans en el que s'acordà el desig de la Gran Aliança de fer un gran desembarcament de tropes prop de Barcelona. A canvi, la Companyia d'Osona, coneguda com els Vigatans i de la que Bac de Roda va formar part, havia de provocar un aixecament amb 6.000 homes que servís de cap de pont al posterior desembarcament de tropes. El dia 1 de juliol del 1705, els Vigatans varen proclamar rei a Carles III a la Plaça de Vic.

Participà com a comandant de fusellers en el Combat del Congost, sota les ordres del general Moragues, on foren derrotades les tropes borbòniques al intentar ocupar Vic.

Després del desembarcament de les tropes de l'Aliança a Barcelona i la posterior conquesta de la ciutat per part dels Austriacistes el Novembre de 1705, Bac de Roda es retirà momentàniament de la lluita. Quan les tropes borbòniques van procurar recuperar el control de Barcelona, Bac de roda va rebre l'encarregat de vigilar i defensar, al capdavant de 600 homes, la línia que dividia la ciutat del castell de Montjuïc. El 7 d'abril de 1706, les seves tropes varen trencar la trinxera borbònica aixecada al l'alçada de Santa Madrona per a inicialment aïllar Montjuïc de la ciutat.

El 1709, ja amb el grau de Coronel, va dirigir un grup de fusellers que va retenir als francesos provinents de l'Empordà.

Amb la mort de l'emperador Josep I del Sacre Imperi Romanogermànic el 17 d'abril 1711, Carles fou el nou Arxiduc. Les tropes austroalemanyes varen començar llavors un progressiu replegament.

El Vigatans van seguir aixecant partides i van continuar amb la tàctica de guerrilles, en una situació ja molt més complicada. La tropa de Bac de Roda va rebre la missió de defensar Barcelona junt amb Antoni Desvalls, Marquès de Poal. D'altra banda, el 28 d'agost del 1713, les tropes borbòniques del Duc de Bacamonte van enfilar el Congost i venceren als Vigatans: Osona era ocupada i comandada pels borbònics.

Procurant posar-se a estalvi, Bac de Roda tornà al mas Colom, casa on es crià. Però en Josep Riera de Vallfogona, antic amic seu, el delatà. Fet presoner, va ser executat a la forca el dia 2 de novembre del 1713. La seva mort originà una venjança posterior dels Austracistes en la que el Marqués de Poal atacà Berga, apressà uns 28 miquelets i, per a venjar en Bac de Roda, va fer penjar els 4 més significats.

El delator, Josep Riera, morí el 15 d'abril del 1714, entre miquelets austriacistes i tropes borbòniques. Assabentat del fet, el capità Roca del regiment austriacista el feu desenterrar i penjar a una forca com a traïdor i persona vil.

ARTCLE XUCLAT DE VIQUIPEDIA

3 comentaris:

  1. Doncs està bé agafar culturilla. Jo ho havia estudiat a l'institut però feia molt i no recordava tantes dades :)

    ResponElimina
  2. Excel·lent idea aquest blog, ddriver!

    ResponElimina