dimarts, 6 d’octubre del 2009

CAMPTE D'URGELL


carrer compte Urgell map
Carrer del Compte Urgell. Esquerra del Eixample. Va des de Ronda Sant Pau fins a la Plaça Francesc Macia.
Dedicat a Jaume II d'Urgell.
JAUME II
Jaume d'Aragó i Montferrat o Jaume II d'Urgell, el Dissortat ( Balaguer 1380 - Xàtiva, 1 de juny 1433 ), comte d'Urgell (1408-1413), vescomte d'Àger, baró d'Antillón, d'Alcolea de Cinca i de Fraga. Candidat al tron de la Corona d'Aragó durant el Compromís de Casp.
Fill de Pere II d'Urgell i de Margalida de Montferrat, i hereu del seu pare al comtat d'Urgell, éssent l'últim comte d'Urgell.
Martí l'Humà el nomenà Lloctinent de Catalunya el 1407 i 1408. Coincidint amb el seu ascens a la corona comtal, i mort Martí el Jove, el rei el nomenà procurador i governador general, fet que s'interpretava com el reconeixement de la seva virtual condició d'hereu de la corona. Poc abans de la seva mort, el rei Martí l'Humà, revocà el nomenament sota pressions del bisbe de Saragossa així com de la família Urrea, i va morir sense deixar nomenat successor.
Aspirant a la successió a la mort d'aquest, no fou escollit en el Compromís de Casp, essent escollit en el seu lloc el que seria Ferran I d'Antequera. Aquest resultat provocà la revolta del comte d'Urgell que acabà amb el setge de la seva seu al castell Formós de Balaguer, on acabà rendint-se el 31 d'octubre de 1413.[1] Processat i condemnat, tots els seus béns foren confiscats i malvenuts, així com els de la família i la seva germana Elionor d'Urgell. Va ser empresonat a Castella, Terol i finalment a Xàtiva, on va morir.
VIQUIPEDIA

1 comentari: