dimecres, 7 d’octubre del 2009

VILADOMAT


viladomat map
Esquerra del Eixample. Va des de Josep Tarradelles fins al Paralel. Dedicat a Antoni Viladomat i Manalt. Te tambe una estatua davant el Parc de la Ciutadella.


Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona, abril de 1678-22 de gener de 1755) fou un pintor barroc català del segle XVIII. Fill del daurador Salvador Viladomat i de Francesca Manalt.

L'any 1693 s'incorpora al taller del pintor Joan Baptista Perramon, amb qui treballarà fins a obtenir, als vint-i-quatre anys, el mestratge. El 1698 decora l'església dels jesuïtes de Tarragona i el 1703 pinta la capella de Sant Pau de la Casa de la Convalescència de Barcelona. També és autor, entre moltes altres obres, del cicle de vint pintures sobre la vida de Sant Francesc d'Assís per al convent de Sant Francesc de Barcelona, avui exposades al MNAC.

Va pintar algunes de les pintures de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró: els quadres dels evangelistes, els apòstols i el Via Crucis. Fins fa poc, es pensava que era l'autor de totes les pintures i la decoració mural i de la volta d'aquesta capella: Francesc Miralpeix demostra a la seva tesi doctoral que l'atribució és incorrecta i que aquestes pintures i les del retaule es deuen a altres autors, entre ells Pere Pau Muntanya i d'altres. Igualment, se li havien atribuït les pintures de la Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors, també a la basílica de Santa Maria, i que semblen ser de Joan Gallart en la seva totalitat.

Es troba enterrat a la capella de la Immaculada a l'església de Santa Maria del Pi a Barcelona

VIQUIPEDIA

1 comentari: