dijous, 29 d’octubre del 2009

UN MOLT TRASCENDENT A L'HISTORIA DE CATALUNYA


Compte Borrell map

Carrer del compte Borrell. Eixemple. Va des de Av.Josep Terradelles fins a Avd Paralel.
Dedicat a Borrell II de Barcelona. Primer en proclamar l'independecia dels territoris Catalans.

?, a 934 - Urgell, 992

Borrell II ( 927 – 992) va ser Compte de Barcelona, Girona i Osona (947 – 992) i Compte d’Urgell (948 – 992)

Fill de Sunyer I i de la seva segona muller Riquilda de Tolosa.

L'any 947, en retirar-se el seu pare a la vida monacal, va accedir al govern dels comtats de Barcelona, Girona i Osona. Fins al 966 va compartir aquesta tasca amb el seu germà MiroI. El 948va heretar el Comptat d’Urgell en morir el seu oncle Sunifred II.

Al contrari que el seu pare, va ser un comte molt més diplomàtic que no pas militar. Va procurar mantenir sempre relacions cordials amb els seus dos poderosos veïns: els Francs, al nord i els Musulmans al sud. Va intercanviar ambaixades amb Còrdova (centre del poder musulmà) i signà un tractat de pau amb el Califa Al-Hakam II.

També va mantenir una bona relació amb el Papat . El 970 va viatjar a Roma per intentar reorganitzar l'administració religiosa catalana i restaurar l'Arquebisbat de Tarragona.

Va ser un protector de les ciències i la cultura. Invità el famós monjo Gerbert d’Orlhac, que uns anys més tard arribaria a Papa amb el nom de Silvestre II, a residir al comtat, perquè ampliés estudis.

Malgrat tots aquests esforços, sota el seu mandat els territoris de la Marca Hispana van sofrir un greu atac del cabdill musulmà Almansor o Al-Mansur, el qual va arrasar Barcelona el 985 en una important ràtzia. La ciutat va ser destruïda i saquejada i molts dels seus ciutadans van ser fets presoners.

Les peticions d'ajuda del comte Borrell van ser ignorades pel rei franc Lotari I de França que en aquells moments s'enfrontava als seus propis problemes al Comtat de Verdum. Com a conseqüència d'això i com a resultat d'un creixent desarrelament dels comtes barcelonins respecte als seus antics senyors, el 988 Borrell II es va negar a renovar el pacte de vassallatge amb el nou rei francès, Hug Capet, i va instaurar la independència de fet dels territoris sota el seu poder.

Viquipedia


2 comentaris:

  1. El mateix succeeix aquí... segurament tenia problemes comptables, però conta la història que era un comte.

    ResponElimina
  2. I l'avinguda on finalitza és la de Josep Tarradellas, no la de Terradelles

    ResponElimina